Cum să scap de vocea critică din mintea mea?

Bună dragilor,

Am ales astăzi să vorbesc cu voi despre criticul nostru interior. Acea entitate care ne este mereu alături, ne supravegheaza atent și nu pierde nici o oportunitate de a ne aminti atunci când greșim sau nu ne-am ridicat la nivelul așteptărilor sale. Cu siguranță ați trecut prin situații în care alte persoane v-au adresat cuvinte urâte, însă cel mai curios este când ni le adresăm singuri. Se întâmplă uneori să ne spunem ”Nici nu știu de ce ai mai încercat, era evident că o să eșuezi”, „Nu ești destul de inteligent/ă, renuntă.” ,”Nu ai ce îți trebuie!Uită-te la tine cum greșești intr-una.” și multe altele. Ei bine astăzi sunt aici să vă arăt cum s-a format acea voce și cum trebuie să o tratăm.

Dacă ar fi să ne gândim la o perioadă când criticul nostru interior nu exista am merge în trecut, când eram copii. Este important să ne amintim însă că în perioada copilăriei au avut grijă părinții să ne ghideze și să ne ofere primele informații despre lume dar și despre propria noastră valoare. Câți dintre noi nu am auzit de la părinții noștri ”Puteai mai bine!”, ”Am investit in tine atât și tu mă faci de rușine!”, ”M-ai dezamăgit!”.

Deși de cele mai multe ori au avut intenții bune, părinții noștri ne-au oferit iubire condiționată, astfel am ajuns să credem că merităm iubire doar dacă..luăm note bune/îi ascultăm pe cei mari/nu deranjăm/suntem perfecți. În această perioadă a copilăriei am internalizat toate aceste informații la un nivel atât de profund încât au devenit ale noastre. Crescând noi am creat acest critic interior pentru a ne aminti la ce nivel trebuie să ne ridicăm pentru a fi demni de iubirea și aprobarea celorlați, bazat pe mesajele primite în copilărie.

”Cum fac să scap de criticul meu interior?” este o întrebare pe care multe persoane și-o pun, însă drumul pe care trebuie să mergem ca să atingem o stare de acceptare necondiționată a ființei noastre constă în a înțelege această voce. Deși răutăcioasă, ea ne-a ajutat să supraviețuim în copilărie, să nu ne simțim inadecvați, când nu aveam de ales și nu ne puteam opune părerilor părinților noștrii. Ne-a ajutat să înțelegem lumea până acum și își dorește să ne protejeze de eșec, care până acum a semnificat pierderea relațiilor importante din viata noastră. Criticul interior se adresează copilului nostru interior, de aceea când o auzim nu avem intenția de a contesta ceea ce spune, ci o ascultăm cuminți. Este important să identificăm cu cine seamănă acea voce interioară, poate să semene cu a mamei, cu a tatălui, o altă persoană care a ajutat la creșterea noastră, sau poate fi o combinație intre mai multe persoane.

Modul în care lucrăm cu criticul nostru interior poate fi exeplificat în câțiva pași:

1.Să conștientizăm când apare. Este important la început de drum să monitorizăm pur și simplu când apare criticul nostru interior, să aprobăm existența lui și să nu ne identificăm cu el.

2.Să înțelegem cum s-a format și de ce este acolo.O dată ce identificăm prezenta criticului interior e important să devenim curioși în legătură cu el. Să ascultăm ce spune și să ne gândim cu cine din copilăria noastră seamănă și de ce incearcă să ne protejeze, pentru că în felul său specific are dorința de a ne proteja.

3.Să îi vorbim înapoi din poziție de adult. Pentru criticul nostru putem dezvolta o voce interioară iubitoare, care îl vede, îl ințelege și îi este recunoscătoare pentru intențiile sale. Nu putem să scăpăm de părți din noi, însă le putem accepta și le putem oferi iubire.

4.Să vedem dacă are și resurse pe care le putem folosi. Vom fi surprinși să observăm că este poate un bun observator atent la detalii, sau poate este un bun strateg ce înțelege unele lucruri despre oameni. Împreună cu criticul nostru interior putem coopera pentru beneficiul nostru.

O propoziție de la care puteți porni să vă adresați criticul interior poate fi ”Îți mulțumesc că ești aici. Pot să văd că vrei să mă ajuți. Te iubesc și te accept. Acum însă o să fac ceea ce este mai bine pentru mine și nu o să mă pedepsesc pentru o greseală, ci o să mă iert și o să-mi ofer și mie înțelegere”.

Îmi puteți lăsa întrebările voastre în comentarii.

Vă îmbrățisez !

Cu încredere și acceptare necondiționată

Mihaela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: