Cum să depășesc dificultățile în comunicarea cu ceilalți?

Bună dragilor,

Astăzi vreau să vorbim despre lipsa înțelegerii dintre noi și cei dragi nouă. Cu toții știm că e important să comunici cu prietenii/membrii familiei/partenerul, însă cum facem dacă discuțiile duc des la certuri sau momente neplăcute?

Ei bine, comunicarea singură nu este suficientă, este nevoie să învățăm să exprimăm cu succes ceea ce simțim, dar și să înțelegem mesajele celorlalți pentru ca discuțiile să devină eficiente.

Iată ce putem face mai bine:

Fiecare om este unic. Din momentul în care ne naștem și pe tot parcursul creșterii noastre, trăim lucruri unice ce ne definesc modul de raportare la lumea exterioară. Este vital să acceptăm faptul că oamenii trăiesc realități diferite, deci limbaje diferite. Chiar dacă vorbim aceiași limbă, doi oameni vor înțelege 2 lucruri diferite auzind aceeiași propoziție (datorită sistemului de valori diferit, semnificațiilor diferite pe care le-au atribuit experiențelor trăite, dar și bagajului pe care îl primim fiecare din familiile de origine). Contează deci să înțelegem că este important să construim împreună o realitate comună în care ne putem înțelege.

Evită termenii absoluți. Este extrem de tentant să folosim în dicuții cuvinte precum ”niciodată/nimic/mereu/ absolut/deloc”. Acești termeni invalidează cealaltă persoană și sabotează discuțiile. De exemplu: Ana ajunge acasă de la muncă și vede că soțul ei nu a dus gunoiul asa cum au stabilit dimineață. Când acesta ajunge acasă, Ana îi reproșează ”Niciodată nu faci ce te rog la timp!M-am săturat să-ți amintesc eu mereu.”. În astfel de propoziții ignorăm complet situațiile în care partenerul a fost atent și ne-a îndeplinit cerința. Chiar dacă persoanele cu care purtăm conversații ne supără este important să rămânem în prezent și să discutăm strict despre evenimentul din prezent. Dacă Ana ar fi spus ”Am observat că ai uitat să duci gunoiul asa cum am vorbit. O să te rog să fii mai atent, e neplăcut pentru mine să vin acasă și să văd că încă nu ai dus gunoiul.”, ar fi fost mai multe șanse ca mesajul să ajungă la soțul ei. Persoanele cu care purtăm conversații se simt invalidate cand folosim termeni absoluți. Dacă izolăm evenimentul neplăcut și vorbim despre momentul prezent, vom fi mai ușor înțeleși.

Nu ignora partea pozitivă. Oamenii cu care dezvoltăm relații au nevoie din partea noastră de validare emoțională. Dacă ne găsim întotdeauna timp să semnalăm cănd cineva ne greșește/își încalcă cuvântul/ ne supără, este la fel de important să găsim timp să oferim complimente atunci când persoanele sunt atente și tin cont de sentimentele noastre. În cadrul unei familii, este mai frecvent întâlnit ca membrii să înceapă să se certe cu ușurintă, dar să aibă dificultăți în a oferii cuvinte frumoase unul altuia. Fi-ți curajoși! Spuneți ceea ce simțiți. Este important să semnalați când cineva vă încalcă o limită, dar la fel de important este să exprimați aprecierea față de cei care încearcă să fie acolo pentru voi.

Dacă aveți alte întrebări pe subiect, le puteți lăsa în comentarii, iar eu voi veni catre voi cu răspuns!

Cu încredere și acceptare necondiționată

Mihaela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: