Bună dragilor,
În primele rânduri o sa vă spun câte ceva despre pregătirea mea în domeniul terapiei. Sunt psiholog clinician acreditat cu formare in curs pentru psihoterapie cognitiv comportamentală. Studiez trauma si hipnoterapia, subiecte dragi mie prin care am reusit să mă descopăr pe mine, dar și pe cei din jurul meu.Acest blog este pentru voi, în el veti descoperi răspunsuri la întrebări despre relații, familie și dezvoltare personală și claritate acolo unde simțiți nevoia ca ea să existe. Vă voi oferi aici experiența mea cu sufletul uman și de asemenea vă voi povesti si despre evenimentele dureroase pe care le-am transformat în putere.
Astăzi m-am gândit să încep prin a răspunde la o întrebare de care m-am lovit foarte des în diverse forme, anume ”Ar trebui să mă împac cu fostul/fosta?”
Aș dori să vă spun de la început că este complet normal să avem astfel de gânduri. Faptul că o relație a luat o pauza nu este un indicator relevant pentru a prezice dacă o împăcare va duce catre ceva frumos sau nu. Dacă sentimentele pentru fostul partener nu au fost consumate este in regulă să ne dorim o împăcare. Însă ce ne facem cu posibilitatea ca această împăcare să nu ducă din nou la o situație dureroasă de despărțire?
Ei bine, am să vin catre voi cu patru aspecte pe care să le luați în calcul înainte de a pune mâna pe telefon și a oferi o a doua șansă:
1.Reciprocitatea. Daca îți dorești să te împaci cu fostul partener dar el nu își dorește la fel de mult ca și tine acest lucru, acesta este un semn puternic că împăcarea nu ar trebui să aibă loc. Daca amandoi vă doriti o împăcare trebuie să ai grijă la motivele din spate. Sunt frecvente situațiile în care un partener doreste o sinceră împăcare dar celălalt îsi dorește doar să nu fie singur, frica de abandon fiind des intâlnită. Este necesar să te asiguri că fostul partener își dorește o relație cu tine, nu cu oricine altcineva.
2.Să fiți conștienți că nu începeți ceva nou, ci continuați. De multe ori, într-o perioadă de separare, dorul de fostul partener diminuează gravitatea greselilor pe care acesta le-a comis. Ulterior împăcării însă descoperim că suntem încă furioși pe vechile greșeli si ajungem să le reprosăm, retrăind sentimente de vinovăție/durere/rușine. Este important să medităm la cum s-a încheiat relația și să ne asigurăm că am iertat, astfel oferim loc împăcării și creării unor noi amintiri mai plăcute, fundația noii relații fiind stabilă.
3.Să vă asumați responsabilitatea. De cele mai multe ori, ambii parteneri au facut sau au spus lucruri care au dus la separare. Este important ca pe lângă dorința de împăcare, să fiți deschiși pentru a vă vedea propriile greșeli, cu scopul de a deveni mai buni unul pentru celălalt. Astfel când veți comunica despre o posibilă împăcare veți porni dintr-o poziție diferită față de cea pe care ați avut-o în timpul fostei relații. Uneori este dificil să ne vedem propriile greșeli. Partenerul care este mai distant și mai închis este blamat pentru majoritatea greșelilor, însă chiar si partenerul mai implicat și afectuos poate să-și asume responsabilitatea pentru sufocarea și acapararea controlului în relație. Uneori putem avea intenții bune însă acestea să nu ajungă la partener.
4.Disponibilitate la schimbare. Este important ca înainte să fiți de acord cu împăcarea, să vă asigurați că și fostul partener dar și voi sunteți dispuși să vă modificați comportamentul în relație. Ieșiți la o cafea și discutati punctual despre tot ceea ce nu a mers în relație, apoi gasiti prin negociere rezolvări pentru toate problemele. Sentimentele sunt importante pentru ca o relație să funcționeze, dar la fel de vitală este și calitatea comunicării. Dacă pe parcursul discuției vă enervați reveniți la punctul 2 și verificați dacă mai este nevoie să iertați anumite aspecte. Apoi continuați cu discuția, având calm și înțelegere în suflet.
După ce treceți prin toate aceste aspecte atunci oferiti o nouă șansă plină de speranțe cu încredere!
Dacă aveți alte întrebări pe subiect, le puteți lăsa în comentarii, iar eu voi veni catre voi cu răspuns.
Cu încredere și acceptare necondiționată
Mihaela
Lasă un răspuns